Zo houd je zelf een effectieve brainstorm: 10 tips 

Ben je met je collega's op zoek naar een goed idee? Dan is de brainstorm een ontzettend effectief middel, vinden wij als ervaringsdeskundigen. 😉 Je moet een brainstorm wel goed aanpakken om er optimaal van te profiteren. Dit zijn onze 10 tips voor de ideale brainstorm.

1. Kies een sterk team

Bedenk eerst wie je nodig hebt bij je brainstorm. Het liefst verzamel je zoveel mogelijk verschillende inzichten. Kies daarom het liefst voor een divers team. Het kan waardevol zijn om iemand van buiten je organisatie uit te nodigen. Diegene heeft waarschijnlijk een heel ander, verfrissend perspectief. Denk bijvoorbeeld aan een expert, of een gebruiker van je product.

2. Bereid je goed voor

Lees je goed in op het onderwerp waarover je gaat brainstormen en deel alle info die je hebt gevonden met de andere deelnemers. Hoe beter iedereen is ingelezen, des te sneller kom je tot nieuwe ideeën. Verwacht je dat de deelnemers zich voorbereiden? Stuur dan iedereen een reminder.

3. Kies een rustige ruimte

Brainstormen kan in principe overal, maar het helpt wel enorm als je dat doet in een ruimte die inspireert en waar je goed kunt focussen. Onze Broedkas is daar natuurlijk het bewijs van. 😁  Geen zin om in die saaie vergaderzaal te gaan brainstormen? Groot gelijk! Zoek dan een ruimte die je wél inspireert. Bijvoorbeeld in een meeting center, een café, of op een locatie ergens buitenaf.

4. Bepaal het doel en de gewenste uitkomst

Klaar voor je brainstorm? Stem dan eerst met de andere deelnemers af wat het doel is van jullie samenkomst. Met welke uitkomst zijn jullie tevreden? Je kunt elkaar beter scherp houden tijdens de brainstorm als je van tevoren samen een doel bepaalt. Zo dwaal je minder snel af.

5. Bepaal een agenda

Tijdens een brainstorm wil je vrij kunnen denken, maar structuur is ook noodzakelijk. Anders gaat een brainstorm alle kanten op. Van tevoren een agenda opstellen is daarom erg handig. Zorg dat je agenda alle onderwerpen bevat die je wil bespreken. Noteer ook de tijd die je wil besteden aan ieder ondewerp. Op die manier loopt een brainstorm nooit ongewenst uit.

“The best way to have a good idea is to have lots of ideas”


6. Leg de brainstorm en uitkomsten vast

Een detail, maar niet onbelangrijk: wie maakt aantekeningen tijdens het overleg? Het is zonde als een waardevolle ingeving verloren gaat. Een brainstorm kan nou eenmaal een beetje chaotisch verlopen...

7. Maak je ideeën visueel

Houd je vooral niet in en gebruik memo’s of grote vellen papier om al je ideeën te visualiseren. Dat helpt je om verder te denken en achteraf zie je sneller wat de brainstorm je heeft opgeleverd. Even een foto maken op het einde en je hebt de resultaten!

8. Laat je niet afleiden

Niets is zo vervelend als een goede brainstorm die wordt verstoord. Leg daarom je telefoon aan de kant en laat collega’s die niet deelnemen weten dat je niet bereikbaar bent. Hang desnoods een briefje op de deur! #nietstoren

9. Geen idee is te gek

Tijdens een brainstorm gaat het erom dat je zoveel mogelijk goede ideeën verzamelt. En goede ideeën ontstaan vooral wanneer je vrij denkt. Wees dus niet te kritisch als je midden in de brainstorm zit en schiet geen ideeën af. Pas aan het eind selecteer je de beste ideeën. 🥇

10. Bepaal de vervolgstappen

Is je brainstorm geslaagd? Dan is het slim om te bepalen wat de volgende stappen zijn. Wie gaan er aan de slag met de resultaten? En wanneer kom je weer samen voor een vervolg? Deel in elk geval je aantekeningen van je overleg met alle deelnemers. Wellicht heeft iemand nog een waardevolle ingeving achteraf!

Vorige
Vorige

Vroegâh was alles beter (not)

Volgende
Volgende

Hoe bouw je een Sterk Werkgeversmerk?