Wanneer begin je aan je tone of voice?
Als je veel met copy werkt óf in een team regelmatig copy schrijft, is een tone of voice al aan te raden. Hij geeft je houvast bij het schrijven van tekst. Zo hoef je niet langer af te gaan op de mening van je collega, die van je leidinggevende of je eigen smaak. Jij hebt namelijk een meetlat voor je schriftelijke communicatie. Hoe fijn is dat?
Een tone of voice bepalen en vastleggen, dat doe je niet in één middag. Dat proces heeft wat tijd en denkwerk nodig. Maar wanneer zet je die stap? En wanneer is je organisatie er klaar voor? Tijd voor een kleine test! 😀
Herken je dit?
Je organisatie communiceert regelmatig op een manier die niet past bij de doelgroep of het merk.
Iedereen in je organisatie schrijft anders.
Als je een tekst van je organisatie leest, erger je je soms aan de manier waarop dingen verwoord worden.
Of als je zelf teksten schrijft:
Je doet je best, maar je hebt weinig houvast bij het maken van teksten - behalve je eigen smaak en inzicht.
Je hebt geen objectieve meetlat. Wanneer past een tekst nou bij je merk?
Je copy heeft weinig tot geen karakter. Het zou van elke organisatie afkomstig kunnen zijn.
De smaak van je leidinggevende of een andere collega is leidend bij het maken van communicatie. 🫠
De waarden en persoonlijkheid van je merk komen wel visueel tot uiting in je communicatie, maar in tekst niet of nauwelijks.
Jij of een ander gebruikt AI-teksten zonder ze te controleren of aan te passen.
Ook al vink je er maar eentje aan, dan is het tijd voor wat fijne handvatten, bijvoorbeeld in de vorm van een tone of voice!
Ik baseer een tone of voice bijna altijd op merkwaarden. Dat kunnen kernwaarden zijn of gevoelswaarden of een mix. Door het zo te doen, zorg je dat je tone of voice een echte authentieke afspiegeling van je merk is.
En dan?
Een tone of voice is vaak onderdeel van een Brand Guide. Wil je zelf een tone of voice opstellen? Zoek dan eens voorbeelden van tone-of-voice-documenten of Brand Guides op. Veel publieke organisaties hebben ze gewoon online staan.
Denk dan eens na over de waarden van jouw organisatie. Welke moeten er sowieso terugkomen in je copy? En hoe zou je dat kunnen doen? Welke woorden gebruik je bijvoorbeeld wel, en welke juist niet?
“Ben je overtuigd van het nut van een tone of voice? Top! Je kunt er vandaag nog mee aan de slag. ”