Wat je zegt vs. hóe je ’t zegt
Met een tone of voice communiceer je bewust op een bepaalde toon met je publiek. Het gaat over de manier waarop je praat, niet over de boodschap die je verspreidt. Maar het is een hele kunst om die twee uit elkaar te houden.
Zeker als je een bepaalde tone of voice voor ogen hebt maar niet precies weet hoe je die in je teksten verwerkt, kan het verleidelijk zijn je tone of voice te verwarren met de inhoud van je communicatieboodschap. Je hebt misschien de neiging te communiceren over bepaalde onderwerpen, terwijl het eigenlijk de bedoeling is dat die in je toon zitten.
Een andere valkuil is dat je de toon wilt aannemen van de doelgroep die je wilt bereiken. In de ideale wereld wordt je doelgroep enthousiast van de toon die je gebruikt. Je hoeft dus niet dezelfde toon aan te slaan als je doelgroep. Sterker nog, liever niet!
“Wees jezelf en communiceer zoals je bent, volgens jouw merkwaarden. ”
Denk maar aan jongerencommunicatie. Als je bijvoorbeeld de doelgroep van jongeren van 14 tot en met 18 jaar wil bereiken, werkt het niet om precies hetzelfde te communiceren als zij zelf onderling doen. De kunst is natuurlijk om een toon te vinden die wél aanslaat.
Ik zeg: wees jezelf. Bij Factor 12 zijn we van mening dat authentieke merken het sterkst zijn. Dus praat zoals je bent, volgens jouw merk- en/of kernwaarden.
Is je tone of voice in lijn met je merk en de rest van je merkbouwstenen? Dan versterkt je tone of voice je merk en trek je vanzelf de klanten of doelgroep aan die bij jou past. ❤️